Waarom zou je aan krachttraining moeten doen?

Waarom zou je aan krachttraining moeten doen?

11/05/2021

De meeste van jullie zullen vast wel weten dat krachttraining en weerstandstraining goed voor je is als het op de juiste manier word gedaan. Alleen wat zijn nou echt alle voordelen hiervan. Check mijn favoriete redenen om te beginnen met het tillen van gewichten hieronder.

1 Het helpt je met het verliezen van vet

Bij het doen van krachttraining bouw je spiermassa op. Spiermassa is actief weefsel in tegenstelling tot vet, wat naast bescherming daar maar een beetje niks zit te doen.

Wanneer je meer spiermassa hebt, heb je een grotere verbranding. Je maakt zogezegd je motor groter. Voortbordurend op het motor verhaal, ga je door krachttraining stationair, dus als je op de bank zit te netflixen, ook meer kcal verbranden.

Cardio heeft ook zeker een rol in vetverlies, alleen word die te vaak overschat. Op het moment dat je een uur hardloopt heb je meer kcal verbrand dan met een uur krachttraining, alleen naast een iets hogere naverbranding die 48-72 uur aanhoud, houd het daar wel op.

2 Het maakt je sterker

Ja duh hoor ik jullie zeggen, maar wat jullie vergeten is dat naast dat je sterker word in de gym, je ook in alledaagse dingen sterker word. Boodschappen tillen, kratten bier, je dame of heer over de drempel dragen. Dat soort dingen.

Nog een mooie bijkomstigheid is dat het je botten sterker maakt. Dit kan botontkalking tegengaan of onder controle houden. Mocht je uiteindelijk een oude man of dame zijn en je valt een keer, zit je niet gelijk met een gebroken heup tussen de dementerende ouderen te revalideren, just saying.

3 Het verminderd je risico op blessures

Een goede basis van spiermassa is belangrijk voor alle soorten van beweging, balans, coördinatie en het voorkomen van blessures. Waneer een spier niet over voldoende kracht beschikt komt er meer stress op aanhechtende pezen. Hierdoor kunnen er zelfs ontstekingen ontstaan. Krachttraining zorgt ook voor verdikking en verbreding van de vezels waaruit de pezen zijn opgebouwd. Dit resulteert ook weer in een verminderde kans op blessures. Je frame word letterlijk sterker.

4.Het bouwt zelfvertrouwen

Het duurt vaak niet heel lang voordat je je lichaam ziet veranderen na een aantal weken krachttraining. Het feit dat je meer toning ziet en mee spieropbouw is een teken dat je de discipline hebt, hard werkt en tijd stopt in iets wat zijn vruchten afwerpt. Dus naast dat je vanbuiten aan je lichaam bouwt, bouw je ook aan je innerlijke ik.

Enige waar je wel voor op moet passen is dat je niet alleen krachttraining doet om zelfverzekerder te worden. Het moet een subdoel zijn, zodat bij mindere periodes je je niet gelijk ellendig gaat voelen. Je voorkomen zou nooit de basis van je zelfverzekerdheid moeten zijn.

De meeste mensen die in een betere shape komen, gaan complimenten krijgen van andere mensen. Heel fijn natuurlijk, maar ook dit moet een fijne bijkomstigheid zijn van krachttraining. Een stabiel en langdurig zelfvertrouwen komt niet alleen van een fit lijf, het komt van een pakket van skills, positieve eigenschappen en het volledig kunnen uiten hiervan.

5. Het maakt alledaagse dingen makkelijker

Wat de meeste mensen niet verwachten is dat dingen zoals tuinieren, traplopen, fietsen allemaal een stuk soepeler gaan. Krachttraining heeft dus veel carry over naar taken waar je eigenlijk niet over nadenkt.
Waar je eerst bij traplopen kniepijn had en het idee had dat je al een bejaarde opa of oma was, of na lang tuinieren (ja, dit ga je leuk vinden) een pijnlijke onderrug had, zal je merken dat dit aanzienlijk minder word omdat je basiskracht verbeterd.
Dus wil je pijnvrij alledaagse dingen doen, dan is krachttraining de sleutel!

Liked it? Deel het dan!

Remy Tonino - The Movement Coach

Ik ben The Movement Coach

Aangenaam, Remy Tonino, geboren en getogen in Berkel en Rodenrijs en sinds mijn 25ste mag ik mijzelf een Hagenees noemen.

Na een aantal jaar werkzaam te zijn geweest als fitness-instructeur en diverse opleidingen te hebben afgerond merkte ik dat ik toe was aan meer diepgang. Ik had het gevoel niet het maximale uit mijn expertise te kunnen halen door instructeur te blijven. De tijd was aangebroken voor de volgende stap: The Movement Coach.

Volg me ook op Instagram

Kom in beweging

Contact opnemen

Neem contact op via het onderstaande formulier. Ik probeer binnen 48 uur te reageren.

Aanmelden
Geïnteresseerd in